Het technieklokaal voor het basisonderwijs

In de gebouwen van de vmbo locaties van het Christelijk College Schaersvoorde in Aalten en in Dinxperlo zijn technieklokalen ingericht waar de leerlingen van de basisscholen van Aalten, Dinxperlo en omstreken technieklessen kunnen volgen. Er staan werkbanken, er zijn werkplekken, er is materiaal en er is assistentie voor de leerkracht.
Meisjes en jongens werken in groepjes van 2 of 3 met veel enthousiasme aan de werkstukjes. Er wordt gezaagd, geboord, gedraaid (klein draaibankje) gesoldeerd, getimmerd dat het een lieve lust is.

De leerlingen komen binnen via een eigen ingang. De assistenten uit het vmbo of vakmensen(vutters) uit het bedrijfsleven zijn al in het lokaal om de leerlingen(en de leerkracht!) te assisteren. Zij zijn de mensen die verstand hebben van de techniek. De leerkracht zorgt voor de orde (erg gemakkelijk met gemotiveerde leerlingen). De leerlingen krijgen op school te horen aan welk onderdeel ze gaan werken. Als ze in het technieklokaal zijn kunnen ze dan zelfstandig aan het werk. Hebben ze vragen dan maken ze dat kenbaar aan een assistent. Wanneer het werkstukje niet klaar is wordt het in een kluisje gelegd zodat iedereen de volgende week er verder aan kan werken.

Het technieklokaal is een project is dat uniek is in zijn soort, niet alleen door de samenwerking van het bedrijfsleven en het onderwijs, maar ook doordat leerlingen uit het vmbo samen met mensen uit het bedrijfsleven als (technische) assistenten optreden. Door deze hulp krijgen ook de leerkrachten uit het basisonderwijs spelenderwijs scholing in het geven van techniekonderwijs.
Verder is het zo dat dit project eenvoudig overdraagbaar is naar andere gemeenten. En er zijn ook al buurtgemeenten die dit project hebben overgenomen of gaan overnemen.

Het technieklokaal is de kern van de doorlopende leerlijnen voor het techniekonderwijs van het basisonderwijs in de gemeente Aalten.

Het is een geweldig initiatief. Dit is bedrijfsleven, vrijwilligerswerk en school op z’n best!”

Meer weten neem contact op via onze contact site

2024_STAD_opzet preventie- en integriteitsbeleid